Jim Zarka Kolarstwo górskie Wydawnictwo Opus Łódź 1992 ISBN 83-7089-005-9 Stron: 214 Format: 20,5 cm x 12 cm |
Subiektywna ocena pozycji książkowej: 4 / 10
Ocena opisowa:
Wydanie tej książki zbiegło się z pojawieniem i szybkim upowszechnieniem się w Polsce tzw. roweru górskiego. Być może to było powodem wydania tłumaczenia tej mało istotnej na zachodzie pozycji. Autor kładzie niewielki nacisk na technologiczne aspekty roweru, pisząc więcej o technice jazdy oraz sposobie prowadzenia treningu. Nie bardzo przy tym wiadomo, czy mowa o treningu sportowca - osoby uprawiającej kolarstwo wyczynowo, czy ambitnego amatora. Raczej jest skierowana do tego pierwszego. Na uwagę zasługuje duża dbałość autora o środowisko naturalne, ale w Polsce nie spotykamy zbyt wielu wolnorosnących sukulentów tudzież roślinności tundrowej ;-) Z zalet wymienię też próbę charakterystyki różnych tkanin, z których wykonywane są ubrania rowerowe. Ogólne wrażenie psuje niestety niechlujne tłumaczenie oraz liczne błędy niewychwycone przez korektorów. Mankamentem jest nieprzeliczenie używanych w książce powszechnie jednostek anglosaskich na jednostki układu SI. Niewątpliwie w 1992 roku ta książka zapowiadała nadejście nowej ery, ale nie przetrwała próby czasu.
Spis treści:
Rozdział pierwszy
RESPEKT
Kaski
Świadomość klimatyczna
Poziom umiejętności
Świadomość ciała
Mechanika
Szacunek dla środowiska
Rekreacja
Psy
Dobrowolne zobowiązania
Jazda po terenach publicznych
Respekt dla informacji
Ochrona środowiska
Usprawnienia trasy
Trzymanie się trasy i erozja
Zjazd bez drogi
Kałuże
Rozdział drugi
UMIEJĘTNOŚCI KOLARSKIE
Równowaga
Jazda
Rozmiar ramy, wysokość siodła i pozycja
Ruch pedałowania
Buty
Wybór przekładni
Zakaz krzyżowania łańcucha
Zmiana przełożenia przy jeździe pod górę
Jazda pod górę
Wnoszenie rower
Jazda w dół
Scanning (rozglądanie się)
Wibracja kierownicy i ciśnienie opon
Inne sugestie
Nic na siłę - ale nie rezygnuj!
Planowanie trasy
Ogólnie o hamowaniu
Metoda jednego hamulca
Hamowanie na zjazdach
Raptowne hamowanie
Hamowanie na lodzie
Skoki rowerem
Sugestie przy skakaniu
Konkluzja
Rozdział trzeci
NABIERANIE KONDYCJI
Mechanika ustalania celów
Ustalanie małych i wielkich celów
Nagrody
Osiąganie równowagi przez trening
Stretching - elastyczność przez rozciąganie
Jak pokochać stretching
Mechanika dobrego stretchingu
Na końcu drogi
Harmonijna siła
Fizjologia siły
Zasady treningu siłowego
Specjalne siłowe zainteresowania kolarzy
Pierwsza grupa mięśni - ramiona i tors
Druga grupa - ścięgna
Trzecia grupa - mięśnie brzucha
Czwarta grupa - mięśnie czterogłowe
Piąta grupa - łydki
Korzyści
Rozdział czwarty
TRENING ROWEROWY I ZDROWIE
Trening aerobiczny kontra trening anaerobiczny
Intensywność treningu
Wyliczanie zakresu THR
Długowieczność i trening aerobiczny
Duży projekt
Trening szczegółowy kontra trening mieszany
Pierwsza jazda w sezonie
Generalne zasady systemu treningowego
Systemy adaptacyjne i system mięśniowy
Kilka sposobów postępowania z DOMS
System szkieletowy
System oddechowy
System endokrynalny (hormonalny)
Insulina
Hormony
Hormon wzrostu
Endorfiny
Hormony adrenalinowe
Gospodarka płynami
Skład ciała
Notowanie rekordów
Sposoby notowania wyników treningowych
Metabolizm
Rozdział piąty
ODŻYWIANIE
Harmonizuj swoje odżywianie
Kalorie
Zapotrzebowanie kaloryczne
Polecane przyjmowanie tłuszczów
Mówiąc wprost
Nutrienty
Jak przyjmować nutrienty
Płyny
Napoje sportowe
Rytm posiłków
Podstawowe strategie
Planowanie posiłków
Poranne jazdy
Jazdy popołudniowe
Jazdy wieczorne
Całodniowe wyjazdy
Rozdział szósty
ZDROWIE I BEZPIECZEŃSTWO NA WYJAZDACH
Plan kontroli czasu
Bezpieczeństwo w grupie kontra jazda samotna
Trening pierwszej pomocy
Zagrożenia zdrowia
Arkusz SOPP
Obrażenia środowiskowe
Hipotermia
Zapobieganie hipotermii
Uderzenie gorąca
Rozdział siódmy
STROJE DO KOLARSTWA TERENOWEGO
Bawełna
Wełna
Len
Jedwab
Syntetyki
Rayon
Nylon
Akrylik
Spandex
Polyester
Polypropylen
Jak się dobrze ubrać
Rozdział ósmy
PODRÓŻE W PLENER
Wybór miejsca na biwak
Rozpalanie ognisk
Ogień wysoki
Ogień głęboki
Higiena
Rozdział dziewiąty
ORIENTACJA I PRZETRWANIE
Mapy
Kompas
Deklinacje
Jeśli się zgubiłeś
Racjonowanie żywności
Rozdział dziesiąty
KONSERWACJA ROWERU GÓRSKIEGO
Zaciskanie i luzowanie mechanizmów
Hamulce
Klocki hamulcowe
Linki
Koła
Piasty
Szprychy i wolnobieg
Obręcze
Dętki i opony
Zespół suportu
Łańcuch
Przerzutki
Ster
Wspornik (fajka) kierownicy
Naprawy w nagłych wypadkach
Przebicie gum
Złamane szprychy
Złamana przerzutka
Przykładowy cytat:
WEŁNA
Wełna jest zdumiewającym naturalnym izolatorem. Naturalny skręt włókien wełny utrzymuje cząsteczki powietrza, tworząc mikroklimat ciepła otaczający ciało. Zakres długości włókien wełny waha się od 1 do 18 cali, a wiec wełna może być używana do produkcji różnego typu odzieży, różnej jakości. Dobre wełniane ubranie często zawiera jeszcze naturalny olej albo tuszczopot. Tłuszczopot składa się z tłuszczu i łoju albo wyschniętego owczego potu. Stąd niektóre wełny mają właściwości hydrofobiczne, odpychając wodę całkiem dobrze. Jednak ogólnie wełna absorbuje wodę. Włókna nie zbijają się, gdy są mokre, a więc zachowują te komory powietrzne, dzięki którym utrzymują ciepłotę ciała. Wełna będzie doskonały materiałem na warstwę izolującą. Jest łatwo dostępna, pracuje przy niekorzystnej pogodzie i jest naturalnym konkurentem syntetyków opartych na ropie naftowej. Minusem wełny jest to, że jest zarówno cięższa jak i obszerniejsza od dzisiejszych izolatorów high-tech. Wśród wełen dobrej jakości należy wymienić mohair, kaszmir, alpakę i wikunię.